Ediția a 12-a va avea loc în perioada 13-16 iunie 2024


HermannstadtFest 2023

Dumitru Lupu

Marele compozitor Dumitru Lupu (n. 25 mai 1952, Giurgiu, România - d. 22 iulie 2017)  a fost de loc din Giurgiu. A urmat Liceul de Muzica din Pitesti, dupa care si-a indreptat pasii spre Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, sectia canto - opera.
A fost dirijor la Teatrul „Alexandru Davilla“ din Pitesti, apoi la Teatrul Fantasio din Constanta. Din 1991 a intrat si in mediul academic, fiind lector universitar doctor la Universitatea „Ovidiu“ si la Universitatea „Hyperion“ din Bucuresti.
Este autorul a sute de cantece aflate in fonoteca radiodifuziunii romane, a participat si a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole si filme de lungmetraj pentru copii si totodata initiatorul Festivalului „Mamaia copiilor“.  A avut de mic copil, dupa cum marturiseste, inclinatii muzicale. A urmat cursuri de vioara, viola, axandu-se apoi pe interpretare vocala.
A scris carti pentru copii, dar si carti de specialitate muzicala:
·         Actorul și muzica - Editura ExPonto, Constanța, 2002
·         Melodii pentru copii - Editura ExPonto, Constanța, 2002
·         Aspecte ale educării muzicalității - Editura Ovidius University Press, Constanța, 2007
·         Muzica în domeniul culturii scenice - Editura Ovidius University Press, Constanța, 2007
·         Pădurea albastră - Editura ExPonto, Constanța, 2007
·         Albumul meu cu melodii - Editura muzicală, 2016
 Se considera implinit, numarandu-se printre cei „care au ajuns in viata exact ce au visat, activitatea confundandu-se cu hobbyul, nesimtindu-se incorsetat de nimic“.
Pentru Dumitru Lupu, destinul a insemnat muzica de teatru de revista si film.

„Mi-am obtinut dreptul de a ma adresa actorilor, de a-i pregati muzical prin cunostinte, spectacole si organizarea productiei artistice. (…) Ma simt responsabil sa arat studentilor lucruri care nu sunt scrise in carti, dar de care eu m-am lovit. Vor intra intr-o practica in care au nevoie de experientele altora. Le arat ca nu trebuie sa invete tot ce stie un muzician, pentru ca n-ar avea timp, ci sa cunoasca fenomenul. In prezent, avem de-a face cu actorul total care canta, danseaza, rosteste profesional pentru a putea face fata cerintelor actuale. Ca profesor, incerc sa fiu cat mai deschis, sa invat si eu de la ei”.

Ultimul sau premiu, postum, a fost acordat la Festivalul „Crizantema de Aur” 2017, la cea de-a 50-a editie, jubiliara: Premiul 1 la sectiunea „Creatie”, pentru lucrarea „Voi nu vedeti ca deranjati?” pe versurile si in interpretarea bunului sau prieten, Marian Stere.