Ediția a 12-a va avea loc în perioada 13-16 iunie 2024


HermannstadtFest 2023

Sectiunea Remember Marcel Dragomir


Marcel Dragomir s-a născut la 30 octombrie 1944 la Câmpina (judeţul Prahova). Studiile muzicale le-a început la Liceul George Enescu din Bucureşti continuându-le la Conservatorul din Bucureşti .
A fost profesor de clarinet-saxofon la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti ; redactor principal la sectia de creaţie a Radiodifuziunii Române din Bucureşti . A susţinut emisiuni de radio şi de televiziune. A făcut parte din jurii naţionale şi internaţionale de concursuri de muzică uşoară (Bratislava – 1972, Dresda – 1984, Slincev Briag – 1986). A fost distins cu premii de creaţie la Festivalurile de muzică uşoară de la Mamaia (1974), Sopot-Polonia (1979) şi Rostock – R. D. Germană (1980), premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor (1979).
Marcel Dragomir este unul dintre cei mai mari compozitori romani.
In 1972, a debutat componistic cu piesa “N-aştepta”(interpretată de celebrul Aurelian Andreescu).A lansat zeci de şlagăre care au devenit melodii de referinţă ale muzicii uşoare româneşti. A lucrat cu foarte mulţi interpreţi de muzică uşoară cum ar fiElena Cârstea, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Emilia Diţu, Stela Enache, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu ş.a.
Cea mai productivă colaborare a compozitorului a fost însă cea cu Angela Similea. De la “Un albastru infinit”(1976) până la “Să mori de dragoste rănită” (1995), cei doi au lansat o serie de şlagăre ce au devenit adevărate bijuterii ale muzicii uşoare româneşti. O altă colaborare de succes a fost şi cea cu Mirabela Dauer.Compozitorul a şi lansat la Electrecord albume de autor cu Mirabela Dauer (“Nopţi albe de dor” în 1989) şi Angela Similea (“Un roman de iubire într-un albastru infinit” în 1998).

Rares Dragomir ---- despre Marcel Dragomir

In urma cu 72 de ani, intr-o zi de sfarsit de octombrie, o stea din albastrul infinit a venit... aici....la noi.
 A luat forma unui om cu un suflet de aur si o inima plina de bunatate.
 Un om care si-a dedicat intrega viata  - iubirii.......iubirii de frumos, de arta, de oameni, dar in special de familie. Si-a dedicat intreaga existenta terestra creatiei artistice si oamenilor. A daruit ....in multe feluri, ganduri, idei, trairi si stari emotionale prin intermediul muzicii si al vocii. De fiecare data Dumnezeu i-a trimis inspiratie si acest lucru l-a ajutat sa pastreze in permanenta legatura speciala, emotionala si spirituala cu oamenii.....publicul, "maria sa publicul" asa cum spunea el.
Legatura aceasta stransa, puntea viselor si a fiorilor, a construit-o cu ajutorul melodiilor compuse si cu vocea sa calda, oridecateori interpreta o melodie, nu in ultimul rand cu blandetea si caldura timbrului sau vocal, stiindu-se faptul ca pe langa frumoasa cariera muzicala de compozitor si interpret a fost si realizator radio timp de 15 ani. Prin intermediul vocii lui a transmis pe undele radio, an de an, emotii si fiori, sentimente si daruri muzicale tuturor iubitorilor de muzica, arta si frumos in general. El, "Mesagerul sufletelor" s-a daruit prin tot ce facut artei, iubirii si culturii.
Un om cu o blandete de nemasurat si cu o bunatate cum rar vezi, un om sensibil cu suflet nobil, se aude acum, azi, maine si in eternitate cu vocea-i calda si placuta, se aude cantand sau vorbind, transmitand cu timbru-i cald si mieros numai emotie si vibratie.










Piese Marcel Dragomir
Aceasta lista este una orientativa nu obligatorie.Pentru primele 9 piese se pot asigura negativele. Pentru celelalte piese nu se asigura negative.Se poate canta orice piesa compusa de Maestrul Marcel Dragomir, chiar daca nu este in lista.

1.Un albastru infinit - Angela Similea REZERVAT
2. Sa te gandesti din cand in cand la mine - Angela Similea
3. De ce te uiti la mine - Rares Dragomir
4. Sa mori de dragoste ranita - Angela Similea REZERVAT
5. O viata de artist - Mihaela Mihai
6. Iti amintesti de mine - Angela Similea
7. Ciao amore - Andreea Olariu REZERVAT
8. Iubeste-ma de-ti plac asa cum sunt - Angela Similea
9. Mai ramai si nu pleca-REZERVAT
10. Ce frumos zambeste marea - Margareta Paslaru
11..Adolescentii - Mihai Constantinescu
12.Ce vrei tu mare albastra - Marina Voica
13. Te-am cautat - Marcel Dragomir
14. De cate ori iti spun la revedere - Mihaela Runceanu
15. Esti barbatul altei femei - Mirabela Dauer
16. De iubire - Stela Enache
17. Cat as vrea sa stii - Marcel Dragomir
18. Te-am iubit Maria - Doru Tufis
19. Nu regret nimic  - Elena Carstea
20. Mai vino mama - Angela Similea
21. Nopti albe de dor - Mirabela Dauer
22. Gelozia - Luminita Dobrescu
23. Numai langa tine - Angela Similea
24. Suna postasul - Silvia Dumitrescu
25. Vis de femeie - Angela Similea
26. La revedere - Sanda Ladosi
27. Fericirea are chipul tau - Mihaela Runceanu REZERVAT
28. Nufar alb - Angela Similea si Florin Piersic
29. Trenul galben fara cai
30. Da-mi crucea dragostei  - Angela Similea
31. Pentru tine draga mea - Angela Similea
32. De n-ai fi tu - Angela Similea
33. Ma rog - Angela Similea
34. Iubesc la nebunie - Angela Similea
35. E mare lucru sa fi om  - Angela Similea
36. Impreuna vom invinge - Angela Similea
37. Lasa-ma sa mai visez - Angela Similea
38. Hai sa ne impacam - Angela Similea
39.E bine, bine - Mirabela Dauer
40. O iubire imposibila - Elena Carstea

Sectiunea Portret de artist- Mihai Alexandru



Mihai Alexandru este unul dintre cei mai talentati compozitori in viata.
A urmat Liceul de Artă George Enescu, secția violoncel, iar apoi Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu, la secția Pedagogie Muzicală.
A debutat la varsta de 17 ani in formatia Sui Generis, iar apoi la 20 ani a devenit membru al trupei IRIS, cu care a înregistrat două albume, trei dintre piese fiind compuse de el însuși: Frumusetea ta, Ploaia de vise, Ultima toamnă.
A fost chitarist de succes al formației Iris, iar din 1989 incepe sa compuna si pentru alti artisti. multe dintre aceste piese devenind mari hituri.
Prezent în juriile celor mai importante festivaluri cum ar fi Eurovision, Cerbul de aur, Mamaia etc. A avut colaborări cu soliștii vechi și noi ai țării, cum ar fi: Nicola, Laura Stoica, Luminița Anghel, Marcel Pavel, Marina Florea, Daniela Vlădescu, Aurelian Temișan, Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Carmen Trandafir, Mihaela Mihai, Luminița Dobrescu, Corina Chiriac, Doina Spătaru, Nico, Andra, Alina Sorescu, Raluca Ocneanu, Bogdan Dima, Alin Pascal, Alexa, grupurile Iris, Proconsul, Leo Iorga și Pacifica, Body and Soul, No Comment, No Name, Blondi, Morometzii. Dolly (cu Sore in componenta)
A participat în numeroase emisiuni TV atat ca solist, cat și compozitor, fiind totodată realizator de productii muzicale pentru televiziune. TVR, ProTV, Prima TV, Antena, etc
Prezent de saptesprezece ori în finala națională Eurovision, mai întâi cu Nicola în1992, cu piesa Balerina, apoi Doar amintiri în 1994, Undeva departe în 1996, I feel good în 1999, I do în 2002. În anul 2003 câștigă selecția cu piesa Don’t break my heart, interpretată de Nicola, și reprezintă România la Eurovision în Letonia, la Riga, ocupând locului 10. Au mai urmat doua selecții naționale la care a ocupat locul 3 cu piesa “Brand new feeling” 2006, avându-l coautor pe Mark Pfeling (Belgia) și textier pe Jamie Winchester (Irlanda), solista Dora și locul 6, sau trupa Pacifica cu Leo Iorga și piesa “Prea mici sunt cuvintele”, Viper - mas con migo 2008, Alexa - Baby 2010, Raluca Ocneanu - Time is on my side 2012, Mihai Alexandru & Bogdan Dima - Bang Bang 2011, Renee Santana - What is love 2013, Renee Santana & Mike Diamondz - Let it go 2014, Aurelian Temisan & Alexa - Chica Latina 2015. Precizam ca in 2014 a participat ca autor, in Selectia Nationala Eurovision din Elvetia, unde formatia TimeBelle a terminat pe locul 2, fiind foarte aproape sa castige,
Multe premii (inclusiv trofeul) obtinuțe de artistii străini la Festivalul „Cerbul de aur”, au fost castigate de aceștia interpretând piese compuse de Mihai Alexandru. Tot în cadrul acestui festival în 1997, el a avut onoarea să-și vadă o piesă interpretată de Cristina Aguilera, aceasta avînd doar 15 ani și reprezentând S.U.A.
Premii în Festivalul MAMAIA: 2001 - Locul I cu piesa “Întinde mana”, cântată de No Name, 2002 - locul II cu piesa “Lângă mine”, solistă Nicola, 2006 - locul II cu piesa “Acolo unde știi”, interpretată de Proconsul, 2007 - locul II cu piesa “Cum te pot iubi” cântată de Bogdan Dima, locul I în anul 2008 cu piesa “Dă-mi o bere”, soliști Mihai Alexandru și 1-Q Sapro.
În 2014 a obținut premiul Compozitorul anului, la GALA PREMIILOR ANUALE ALE REVISTEI „ACTUALITATEA MUZICALĂ” A UNIUNII COMPOZITORILOR ȘI MUZICOLOGILOR DIN ROMÂNIA PE ANUL 2014 EDIȚIA A XXV-A


PIESE MIHAI ALEXANDRU
Aceasta lista este una orientativa nu obligatorie.Pentru aceste piese se pot asigura negativele.Pentru sectiunea Portret de artist se poate interpreta orice piesa compusa de Mihai Alexandru chiar daca nu este in lista
1.Farmacia mea
2.Cantarul Dusmanos
3.Dincolo de noapte e zi
4. Stiu ce vreau REZERVAT
5.Sa vii sa ma iei
6. Langa mine REZERVAT
7. Mireasa
8.N-am timp deloc
9.Sunt in vacanta
10.Hiperactiv
11.4 Zane din Vise
12.Colorel Papagalul meu
13.Barza Impartiala
14.Iarna zbor
15.Pin si Guin
16.Cat de greu e sa fii mic
17.Bucatarul traznit
18.Bimbo Omul de zapada
19.Prietenia
20.Lumea animalelor
21.Alexia
23.Intinde Mana ta
24.Tot ce as vrea e o minuneREZERVAT
25.Iarna-I galagie
26.Intindeti mainile spre mineREZERVAT
27.Patricia
28.Terorista number one
29.Azi tu esti
30.Ritm ametitor
31.Limonada
32.Sunt in vacanta
33. Vreau Respect
34.Your Heart is telling me so
35. Sam-ba-e REZERVAT
36.Fly
37.N-am timp deloc
38.Tarzan
39.Europa REZERVAT
40.Fata de la parter
41.M-am indragostit lulea
42.Vreau
43.Un ochii tai
44.Cantec pentru Issus
45.Dincolo de noapte e ziREZERVAT
46.Don’t break my heartREZERVAT
47.Honey
48.Iti multumesc REZERVAT
49.Milioane
50.Undeva candva
51.Vamos a Mamaia
52.Langa mine
53.Sa vii sa ma iei
54.Spune-mi  REZERVAT
55.Letting go
56.Cat imi lipsesti
57. Fotomodel REZERVAT